Touch Designer voorbeeld: videoswitch project

Door admin, 14 maart 2023

Dit voorbeeld illustreert de basis van visueel programmeren en knooppuntgebaseerde netwerken met basisoperatoren. Een eerste voorbeeld behandelt de in- en uitvoer van onze gegevens en hoe een netwerk wordt opgebouwd om deze twee te veranderen.

Voor dit voorbeeld beginnen we met een nieuw bestand in Touchdesigner: het openen van een nieuw bestand begint met een basisnetwerk met enkele basisknooppunten: knooppunten om beeldgegevens in het netwerk te krijgen, knooppunten die willekeurige gegevens leveren om het beeld te wijzigen, een knooppunt dat de beeldgegevens wijzigt volgens de huidige waarde van de willekeurige gegevens en een knooppunt dat de uitvoer van het gewijzigde beeld instelt. Kort gezegd: het netwerk bevat knooppunten die de beeldgegevens invoeren, wijzigen en uitvoeren.

Eerste stap: de gegevens in je project krijgen

Begin met het dupliceren van de MovieFileIn Top, afhankelijk van het aantal video's dat je in je project wilt gebruiken. Voor elke gedupliceerde top moet je de gegevens die binnenkomen (het bestand met de bijbehorende video) aanpassen. Daarom moeten we die bestanden kopiëren naar een map in de werkmap waarin uw Touchdesigner project wordt opgeslagen.

Alle voorbeelden in het voorbeeld komen uit de volgende link: https://www.switzonwigfall.com/vjclips

 

Maak in de hoofdmap van uw project een map genaamd "assets" en kopieer de videobestanden naar deze map.

Op de resolutie van uw beelden komen we later in deze tutorial terug: de uitvoer van de basisversie van Touch Designer is beperkt. Het heeft dus geen zin om te werken met grotere video-invoergegevens dan je versie van Touchdesigner aankan.

Om de binnenkomende videodata in ons project te veranderen, moeten we een switch top aan ons netwerk toevoegen. Alle binnenkomende moviefiles moeten worden verbonden met deze switch. Door de waarde van de schakeltop te veranderen in het parametervenster veranderen we de corresponderende ingang in ons netwerk. Je komt in het parametervenster door op een knooppunt te klikken en op "p" te drukken. Dit is een basissnelkoppeling die u eindeloos zult gebruiken in Touchdesigner. Mac-gebruikers wordt aangeraden Touchdesigner te gebruiken met een muis waarmee je de rechtermuisknop kunt gebruiken.

Het leren kennen van de parrameters voor elke operator is een lang proces, maar gedocumenteerd op de site van Derivate. Klik op het Python-logo in de linkerbovenhoek van het parrametervenster om de bijbehorende helppagina in uw browser te openen.

Volgende stap: de video's importeren

Meer specifiek: Het importeren van de video's in de corresponderende MovieFileIn tops. Selecteer de eerste op en open het parameterscherm van deze thop door op "p" te klikken. Verander de instellingen van de file in naar "fixed". Dit doet u door op het eerste vierkantje voor de parrameter te klikken - het tekstveld van deze parrameter wordt wit om aan te geven dat het betreffende bestand statisch is. In een volgende fase zullen we videogegevens dynamisch importeren, maar voorlopig volstaan statische bestanden.

Om dit te laten werken op de gratis versie van Touchdesigner moet je de uitvoerresolutie van alle video's veranderen in 1280 op 720 pixels. Dit wordt gedaan in het parametervenster van elke MovieFileIn bij de tap "common".

Het werken met lage resolutie bestanden heeft voordelen in dit stadium van uw gebruik van Touch Designer: langzame computers kunnen de informatie van lage resolutie beelden beter verwerken. Een ander voordeel is dat de output naar basisprojectoren kan worden gestuurd (die goedkoper zijn en gemakkelijker te verkrijgen).

Hoe effecten toevoegen

We zullen extra effecten in ons netwerk moeten aanbrengen, met een sterke gelijkenis met de beeldbewerkingstechnieken die we in andere pixelgebaseerde software vinden. We voegen een Level Chop en een Blur Chop toe door te klikken op de lijn van ons netwerk waar we het effect willen toevoegen. De volgorde van de effecten is belangrijk, omdat daardoor andere gegevens in de volgende chop van ons netwerk terechtkomen.

Alle nieuwe effecten hebben specifieke parameters. In een later stadium gaan we die effecten wijzigen door nieuwe gegevens in te voeren (vergelijkbaar met het gebruik van "ruis"-gegevens die het "verplaatsingseffect" in het standaard Touch Desiger-voorbeeld beïnvloeden) van midi-controllers, bewegingsdetectie of geluidsgegevens.

Laatste stap: hoe zit het met de output?

De uitvoer van ons netwerk kan worden getoond door de Out Chop te selecteren en met de rechter muisknop "View" te kiezen. In een volgende fase sturen we de outputgegevens naar één projector. In een later stadium zullen we verschillende uitgangen tegelijk maken en naar meer dan één projector sturen.

En buiten deze tutorial ...

Als je het proces om afbeeldingsgegevens in je project te krijgen goed begrepen hebt, probeer dan hetzelfde te doen met geluidsgegevens. Je kunt dit bereiken door een mp3-bestand in je map assets te zetten en het geluidsbestand te importeren via een AudioInChop en een AudioOutChop.

 

Download het voorbeeld:

Een korte samenvatting van het tutorialbestand: We vertrekken van een lege Touchdesiger die reeds de volgende elementen bevat: het Movie File In TOP laadt films, stilstaande beelden of een reeks stilstaande beelden in TOPs. Het leest afbeeldingen in .jpg, .gif, .tif of .bmp formaat. Het leest films in QuickTime's .mov formaat, .mp4, .mpg, .mpeg, .avi, .wmv, .dpx Klik hier voor meer informatie over het filmbestand in TOP. Om een output te hebben zullen we deze aansluiten op een Out Top. Klik hier voor meer info over de Out top. In het lege bestand tussen deze operatoren vinden we nog enkele andere: de displace chop (die pixels zal verplaatsen als effect op de actieve video), een noise chop en een chopto, allemaal met elkaar verbonden.

In het voorbeeld hebben we de Movie File In TOPs vervangen door 5 nieuwe. Alle 5 zijn verbonden met een switch waarmee we andere gegevens naar de uitgang kunnen sturen. De switch is geplaatst vóór het effect, zodat we dit effect in ons voorbeeld kunnen behouden. Probeer andere effecten uit, die lijken op effecten die je zou gebruiken in Photoshop of After Effects.